maandag 9 oktober 2017

1in 1499 de Spanjaarden als eerste Europeanen voet aan wal zetten en het eiland in beslag namen. 
2In 1633 werd Bonaire door nl verroverd 
3, tijdens de tijd van Napoleon toen de Engelsen tussen 1800 en 1803 en tussen 1807 en 1916 bezit namen en de ABC eilanden pas na het Engels Nederlandse verdrag van 1814 definitief terug gaven. 
4de afschaffing van de slavernij in 1862 werden ongeveer 750 slaven in vrijheid gesteld 
5, In het referendum op 10 oktober 2010 sprak een meerderheid van de bevolking de voorkeur uit voor de status van ‘bijzondere gemeente’ in het koninkrijk der Nederlanden. De Bonaire geschiedenis is daarmee een nieuw hoofdstuk ingegaan waarbij Bonaire zelfbestuur heeft als een gemeente. 

In 1499 kwamen de Spanjaarden als eerste Europeanen aan op Bonaire. Dit zorgde voor een drastische wending in de culturele ontwikkeling van de eilandbewoners. De Spanjaarden veroverdehet eiland, maar er was geen goud en zilver tvinden waardoor ze weinig belang hadden bij het vasthouden van het eiland. 
In 1633 wordt Bonaire veroverd door de Nederlanderszij brengen hier slaven naartoein het begin een klein aantalvoor de winning van zout. Later wordt het eiland veel belangrijker voor de handel van in slavendaarom is dit een belangrijke gebeurtenis voor het eiland.  
Tussen 1800 en 1803 is Bonaire veroverd door Engeland, in deze tijd kwamen er veel handelaren naar het eiland en is de basis ontstaan voor de huidige hoofdstad Kralendijk. I180werhet eiland terug veroverd door de Nederlanders. Tussen 1807 en 1816 werhet eiland echter opnieuw veroverd door Engeland, maar na 1816 kwam het eiland definitief iNederlandse handen.  
In 1863 wordt de slavernij afgeschaft; hierdoor kwamen veel voormalige slaven in vervelende situaties terechtook al zijn ze vrij, ze zijn economisch erg achtergesteld. Ze hebben weinig geld en vindezichzelf in een wereld waar ze geen verstand van hebben. Ook het eiland kwam in een economische depressie terecht. 
In 1936 kregen de mannen op het eiland stemrecht, een belangrijke gebeurtenis voor de democratie op het eiland.  
In 2010 werd Bonaire een bijzondere gemeente in het koninkrijk der Nederlanden, daarna konden de inwoners van het eiland voor het eerst in 2012 stemmen bij de verkiezingen voor de tweede kamer; opnieuw belangrijk voor de democratie en gelijkheid van de bevolking van Bonaire.  




Pagina-einde 
Bonaire: veel gedichten gebaseerd op leven in attile 
Antiliaanse tijdschrift: Encuentro Antiliano 
In 60ties op radio attile lezingen 
Ingezet samenbrengen attilianen en nederlanders 
Richte eigen partij op papiaanse taal te beschermen 

Snelst groeiende krant op bonaire opgericht 
Bonaire 

Bonaire is een prachtig eiland in de NederlandsAntillen. Hoewel Bonaire tegenwoordig een bijzondere gemeente is van Nederland en dus democratisch is, zijn er nog duidelijke sporen te zievan de slavernijdie pas in 1863 is afgeschaftVoor de bewonervaBonaire is Nederlands de officiele taal en zijn de slavenhuisjes op de zoutpannen zijn nog aanwezig. 
In 1449 kwamen de spanjaarden Alonso de Ojeda en Amerigo Vespucci als eerste kolonisten aan in BonaireDe spanjaarde echter verwaarloosddit eiland snel en gaven het de naam "islas inútiles", letterlijk vertaald "de nutteloze eilanden". De rede van het verwaarlozewas de afwezigheid van goud en vruchtbaare bodem voor landbouwDlokale bewoners werden als slaven afgevoerd. Later in 152brachtede spanjaarden vee naar Bonaire. In 1633 veroverde Nederland het eiland op de spanjaarden en kwam het onder bestuur van de West-Indische Compagnie. 
Frank Martinus Arion (1912-1996), eeproza schrijver en dichter geboren op Curaçao, heeft veel invloed gehad op dit eiland. Zo heeft hij veel gedichten gebaseerd op leven in attile. Daarnaast heeft hij het tijdschrift "Encuentro Antiliano" opgericht. Het is de snelstgroeiende krant op bonaireIn de jaren 60 gaf hij lezingen op radio over de attile. Ook heeft hij zich ingezet op het samenbrengen van attilianen en nederlanders. En uiteindelijk richte hij ook nog zijn eigen partij op  om de papiaanse taal te beschermen 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten